loading...

(BACA POINT2 DR ILYANI) APA KAITAN DENGAN HIPPOCRATIC OATH?


APA KAITAN DENGAN HIPPOCRATIC OATH?

Oleh: Dr Tanaka Mustafa

1) Point nombor 1 Dr Illyani kata, sebagai seorang doktor, dia tak iktiraf amalan seks bebas apatah lagi songsang. Apa yang silapnya sampai kamu nak suruh delete point 1? Tak ada dia cakap discriminate sesiapa dalam point 1 tu.

2) Point nombor 2 Dr Illyani tanya Marina Mahathir, adakah Cik Marina setuju yang geng yang mendominari carta HIV adalah daripada komuniti LGBT? Dia tanya setuju kat dak. Tak komen pun kan point nombor 2 ni?

3) Point nombor 3, Dr Illyani tegaskan, yang dia TIDAK DISCRIMINATE mana pesakit walaupun daripada LGBT, dan tetap memberikan rawatan terbaik kepada mereka. Dr Illyani tanya dalam point 3, hak apa yang Marina Mahathir perjuangkan sebenarnya? Hak untuk puak LGBT mendapatkan perubatan dan khidmat kesihatan tak diganggu pun. Kat mana pula dikatakan dicriminate sampai kamu suruh delete point nombor 3 tu?

4) Saya ulang baca point 1-3 Dr Illyani, tak ada pun beliau discriminate mana-mana pesakit atau LGBT. Apatah lagi sampai nak langgat Hippocratic Oath bagai. Point nombor 3 tu dah terang-terang dia cakap tak discriminate.

5) Dia nak guna 'as a doctor' pun tak ada masalah. Awat kamu takut sangat kaa kalau doktor sendiri yang speak the truth? Dia nak cerita yang dia tak discriminate pesakit dan tetap beri rawatan kepada pesakit walaupun LGBT. Dia tu sebagai apa duk rawat orang? Sebagai bomoh ka apa? Mesti laa sebagai doktor. Awat mangkaq sangat sampai doktor pun tak boleh nak mengaku sebagai doktor?

6) Point nombor 4, mengenai LGBT tak dibenarkan derma darah, Doktor seberang laut sana nuu tak mau komen pulak. Betoi ka dak LGBT tak boleh derma darah? Kalau betoi, polisi KKM sendiri dah discriminate awal-awal lagi. Tak bising pula.

7) Point 5,6 dan 7 adalah point sebagai orang awam yang normal dan mahu kehidupan normal. Tak perlu ulas, doktor seberang laut pun tak komen.

8 ) Point nombor 8, saya setuju yang Dr Illyani tak perlu sebut. Sebab geng LGBT bukannya paham pun. Geng liberal pun alergik dengan point nombor 8. Saya banyak kali debat dan tengok debat antara Atheist dgn orang agama, kalau bagi point bumi Tuhan saja, depa akan gelak mengekek. 

9) Kesimpulannya, semua point Dr Illyani tu tak ada masalah pun dengan Hippocratic Oath dan tak ada diskriminasi pun. Yang hangpa duk serang sangat Dr Illyani tu sebab dia Islamist? Bertudung labuh? 

10) Harap Menteri Kesihatan yang bagus dan warak tidak lembik tengkuk terhadap tekanan yang mahu Dr Illyani dikenakan tindakan tatatertib. Kami yakin Menteri Kesihatan lebih baik daripada Menteri Pendidikan dan Menteri Agama.

Sekian.
Previous
Next Post »
loading...